De OR en de ijsbeer
Zo op het eerste gezicht zijn er weinig overeenkomsten tussen een ondernemingsraad en een ijsbeer. Maar schijn bedriegt!
Verdwijnen
De ijsbeer wordt met uitsterven bedreigd. Dat wordt vaak gemeld, maar bij objectieve telling blijkt het aantal ijsberen te schommelen rond 25.000. IJsberen kunnen zich blijkbaar geweldig aanpassen en gaan efficiënt met hun energie om.
Over het aantal ondernemingsraden wordt ook al jaren over een aanzienlijke vermindering gesproken. Een inventarisatie onder trainers/opleiders in 2022 levert het getal van 12.000 ondernemingsraden op. Nog steeds is dat een zeer respectabel aantal.
Dikke huid
Een ijsbeer heeft een dikke huid. Zo kan hij kou en nattigheid verdragen. De OR heeft ook een dikke huid (nodig). De omgeving van het OR-werk vraagt veel sturing en incasseringsvermogen. Als de OR een stuurfout maakt, dan ontstaan problemen met de directeur en/of de achterban. Ook kan er gedoe binnen de OR zelf ontstaan.
Het leven en de tijd
De ijsbeer beweegt voor een deel van het jaar veel en langzaam. Hij zoekt naar een partner of hij zoekt eten om de honger te stillen. Hij zwemt vele kilometers of dobbert op een ijsschots. De beer neemt de tijd.
De OR neemt zo ook zijn tijd. Tal van onderwerpen worden geagendeerd en met elkaar besproken. Veel tijd wordt gebruikt voor afstemming en meningsvorming binnen de OR. Soms valt er niets te besluiten en dobbert en drijft de vergadering verder.
Klauwen
De beer heeft klauwen en wee iemand die gegrepen wordt. En is het ook met de OR. De ondernemingsraad verduurt veel, beweegt langzaam, maar als in een onderwerp de klauwen worden gezet, dan komt er wat van en zullen organisatie en achterban dat weten!
Wintertijd
In de winter, als er niet veel te eten valt, gaat de ijsbeer slapen. Hij is verzadigd van het eten in de zomer en herfst. Hij heeft genoeg reserves. Als in het voorjaar de temperatuur oploopt wordt hij weer wakker, want buiten is er dan van alles te doen.
Zo gaat het in organisaties ook. Er gebeurt dan zo weinig dat de OR zich in slaap laat sussen. Vergaderingen hebben in zo’n periode geen zin. Het werk gaat zijn natuurlijke gang en er zijn geen grote beleidsveranderingen waar de raad zich druk over hoeft te maken.
Op het moment dat de OR-postbus kleppert (de achterban klopt op de deur of er is een advies- of instemmingsaanvraag) wordt de OR weer wakker. Er is van alles te doen. De OR pakt de draad weer op en wordt actief.
De tip van de ijsbeer
Volg het ritme van de seizoenen, wacht af wat er op je pad komt. Wees niet druk met allerlei tussendoortjes die weinig opleveren. Maar… wacht niet zoals de beer af op wat komen gaat, maar bereid je proactief voor op wat verwacht mag worden. Een rustige periode is daar uitermate geschikt voor.