
De privacy onder vuur
In een wereld waarin data macht is, komt de privacy van medewerkers steeds meer in het geding. Terwijl organisaties overal gretig informatie verzamelen, rijst de vraag: hoe veilig zijn die gegevens eigenlijk? Is privacybescherming een luxe, of een pure noodzaak?
Op de proef
Toch wordt deze fundamentele waarde voortdurend op de proef gesteld, en zijn andere landen erop uit om onze samenleving te verzwakken. Ook al heb je niets te verbergen: misbruik ligt op de loer. Hoe ver gaat jouw bestuurder om jouw gegevens te beschermen? Kunnen, net als bij de Nationale Politie, de contactgegevens van collega’s worden buitgemaakt, en liggen daarmee al hun functies en andere gegevens op straat? De kans dat een bedrijf wordt gehackt is immers 1600 keer groter dan de kans op brand. En wat betekent dat dan? Neemt jouw bestuurder verantwoordelijkheid en verkleint hij die privacyrisico’s, of blijft het bij mooie woorden en halve maatregelen?
Privacy in de praktijk
Wat doet jouw bestuurder om de privacyrisico’s van jouw collega’s en organisatie in beeld te brengen? Hoe gaat de afdeling HRM om met jouw identiteitsgegevens? Slingeren er kopietjes van paspoorten rond in de printerruimte?
De grote vraag is hoe jij als OR-lid en als gezamenlijke ondernemingsraad hiermee omgaat. Vind jij/jullie privacy echt belangrijk, en waarom eigenlijk? Durf je kritische vragen te stellen, of kijk je weg omdat je het niet interessant of te moeilijk vindt?
Waar ligt jouw macht om in te grijpen als privacy in gevaar is? Of blijft het bij ‘een mening geven’ zonder echte invloed?
Kennis is macht, en macht is invloed
Om deze vragen te beantwoorden, en om te bepalen wat de OR kan – en moet – doen, is kennis nodig. Ga de confrontatie maar eens aan en laat je begeleiden door deskundigen. Nodig eens je Data Protection Officer uit: deze collega kan blootleggen wat er op het spel staat en laten zien waar de zwakke plekken zitten. Zet het onderwerp op het programma van de volgende OR-cursus en… laat je verrassen!
Met jouw kennis en netwerk over privacy is er geen plek voor passieve luisteraars. Wat vindt de OR écht belangrijk aan privacy, en durft zij hierover duidelijke en controleerbare afspraken met zijn bestuurder te maken?
Actie of accepteren?
Data is macht, macht die wordt begrensd door privacy. Privacy is dus veiligheid, en dus een zaak van risicomanagement. Accepteer je de risico’s, of grijp je in en kom je als OR gezamenlijk in actie? De keuze is aan jou.
Rick van Putten werkt als Data Protection Officer en was een ervaren ambtelijk secretaris voor ondernemingsraden. Hij is te vinden op LinkedIn.