corona-app

In quarantaine

Dinsdag kreeg ik een berichtje van mijn corona-app. Mijn mobiel was de vrijdag daarvoor te lang in de buurt geweest van iemand met het corona-virus. Of ik maar even 10 dagen lang in zelfquarantaine wilde blijven en me bij de eerste symptomen die zouden kunnen wijzen op een infectie wilde laten testen. Wat gaat er dan door je heen?

Boomer

Het winnende nieuwe woord van 2019 was ‘boomer’. iemand van gevorderde leeftijd met gedateerde opvattingen. Gevorderde leeftijd en gedateerde opvattingen krijgen een bijsmaak in deze crisis. Voor 2020 lijkt me ‘corona’ de beste kanshebber. ‘Quarantaine’ is wel een mooier woord, maar het is zo oud als de pestepidemieën uit de veertiende eeuw.
Wel een merkwaardig woord overigens. We zijn gewend ‘qua…’ als ‘kwa…’ uit te spreken en hier is opeens de w verdwenen.

App

Denk nu niet dat ik de spot drijf met de ernst van deze epidemie. Het zijn slechts opborrelende gedachten tussen het thuiswerken door. Ik probeer te reconstrueren aan welk contact ik die vrijdag deze quarantaine te danken heb. Wie had er ondanks alle dwingende adviezen geen mondkapje op? Lukt niet. En met wie ben ik de afgelopen dagen in contact geweest? Moet ik die mensen al waarschuwen? Toch nog maar even wachten.
Het gaat zo goed met die app dat sommige werkgevers hun werknemers willen verbieden om hem te gebruiken. Gelukkig kan de OR daar met zijn instemmingsrecht en nietigverklaring een stokje voor steken. Sommige werkgevers menen dat de ‘blijf thuis’-melding op een privé-telefoon niet geldt voor het werk. Ook daar hebben de werknemers de OR hard nodig.

Oproep

Gelukkig kan ik prima thuis en vanuit huis werken. Dat is voor sommigen onder u wel anders. Die komen in de spagaat van gezond willen blijven maar ook het werk niet willen laten liggen. Wat kunnen zij van hun OR verwachten? En wat kan de OR van de bestuurder verwachten? Voert u met hem een serieus gesprek over risico’s en hoe deze aangepakt kunnen worden? Denkt u nu al na hoe de re-integratie van ziek geworden collega’s moet verlopen? En wat kan er gedaan worden voor collega’s met een kwetsbare partner of kind thuis?

Zet het op de agenda! Vandaag nog, voordat de beweegruimte op is en we allemaal thuis zitten. Als u geluk hebt, duurt de quarantaine slechts tien dagen en niet die veertig die er ten tijde van de 14de-eeuwse pest voor stond.

Henny Dijkstra