Long COVID

Kan dat niet anders? Ja, dat kan wel anders! Honderdduizend mensen zijn inmiddels hierdoor vanwege Long COVID afgekeurd, met onbeschrijflijk veel persoonlijk leed. Sinds kort hebben we drie gespecialiseerde behandel-/onderzoekscentra. Dat gaat vast wat opleveren.

Ondertussen

Het zal je maar gebeuren, je wordt ziek. Voor mensen in de zorg vaak ook door of op het werk. Twee jaar -104 weken- lang val je onder het ‘poortwachter regime’, met re-integratiesporen, eerst één en na dat jaar een tweede spoor.

Dat is puur administratief: je hebt immers geen enkele energie om wat dan ook te kunnen doen. Niet omdat je niet wil, maar omdat het niet gaat.

Financieel voordeel?

Cru gezegd is dat financieel gesproken een bijkomend voordeel voor de werkgever. Geen activiteit, is ook geen kosten! Als Long COVID patiënt het je dus wel rechten, die je echter door je ziekte niet kan gebruiken, dan wel benutten. Komen de 104 weken in zicht, dan wordt het keuren en dus afkeuren, met een aanzienlijke achteruitgang in inkomen tot gevolg.
Vervolgens komt je baas met een beëindigingsovereenkomst van je arbeidscontract! Redelijk toch? Wacht even…

Je bent ziek.

Je krijgt als je afgekeurd bent een uitkering in plaats van je salaris. En wat nu? Wat is nu je (arbeids-) perspectief? Als je straks hopelijk weer opknapt, en op weg kunt naar nieuw werk, wie helpt je dan? Het UWV? 
En hoe zit het dan met je ‘poortwachter-re-integratie potje’ bij je voormalige werkgever? Kan je daar nu je daar weer in staat bent om te werken gebruik van maken? En stel dat die oude werkgever een passende baan heeft, kan je daar dan geplaatst worden, ook al is dat misschien ander werk dan wat je voorheen deed?
Als je je dienstverband blindelings (beëindigingsovereenkomst of vaststellingovereenkomst (VSO)) getekend hebt, dan heb je daar dus geen recht meer op.

Wacht even

Moet dat dan, je dienstverband beëindigen?  Nee, dat hoeft niet. Je kan dat ook ‘slapend’ laten voortbestaan. Waarom willen werkgevers dan dat je beëindigt? Het standaard antwoord is veelal “duidelijkheid en geen (financieel) claimrisico door de werknemer”. En vooralsnog wordt de werkgever financieel gecompenseerd voor de transitievergoeding die bij ontslag betaald moet worden, dus pijn in de portemonnee is er niet bij het ontslag van een zieke werknemer. Hoe reëel is dat claimrisico voor een werkgever? Ik heb er nog geen concreet antwoord op gekregen.
Zelfs theoretisch is het lastig te onderbouwen. Ik durf de stelling aan dat dat risico meer een idee is dan een feit. Een gedachte die wordt ondersteund dat bijna alle zieke werknemers slapend in dienst bleven toen de transitievergoeding nog niet door het UWV werd gecompenseerd. En als die compensatie komt te vervallen – de regering Schoof wil dat immers – dan zou het aantal slapende dienstverbanden weer kunnen toenemen.

Eenzijdige belangenafweging

Ik stel dat de belangen afweging tussen bedrijf/instelling en werknemer veel te veel vanuit werkgeversbelang wordt afgewogen. Wist je trouwens dat als je een beëindigingsovereenkomst tekent, in de inhoud daarvan staat dat je voor geheimhouding van de inhoud tekent?

Collectieve schaderegeling

Er zijn veel Long COVID patiënten – afgekeurden – in de zorg.  Stel dat daar in de toekomst alsnog een collectieve schaderegeling voor komt, mag je daar dan wél over praten? Wat valt wel/niet onder de geheimhouding? Ik heb het niet over een individuele schadeclaim NU, maar toegang/ deelname aan een toekomstige regeling…

Conclusie

Alles overziend concludeer ik:

  • ‘Poortwachter’ houdt geen rekening met bijvoorbeeld Long COVID;
  • Re-Integratie-rechten zijn niet haalbaar binnen de gegeven termijn van twee jaar;
  • Beëindiging dienstverband is lang niet altijd in het belang van werknemer;
  • Het ontneemt daardoor de werknemer onnodig perspectief op (alternatief) werk bij herstel;
  • Beëindigen is niet wettelijk verplicht.

Wat kan de OR doen?

Een OR kan eenvoudig bij in het kader van sociaalbeleid met de bestuurder vastleggen dat bij Long COVID patiënten het dienstverband niet wordt beëindigd, en bij gebleken herstel- en arbeidsvermogen mensen geplaatst kunnen worden in passende beschikbare functies.

Dat kan dus wel!

Lukas van Steveninck