Themadag: OR en klimaattransitie

  • Wanneer: dinsdag 5 april 2022
  • Voor wie: geïnteresseerde OR-leden uit verschillende ondernemingsraden
  • Waar: Midden van het land.
  • Begeleiding: Henny Dijkstra (Delphior Pro OR) i.s.m. MZLeeuw en Niko Manshanden (MZ-smart).

Een rampscenario bij ongewijzigd beleid

Klimaat, opwarming van de aarde, het nemen van verantwoordelijkheid en om echt iets te gaan doen! Het besef dat er veel moet gebeuren is er bij velen, en die urgentie leeft ook bij de politiek. Lees de regeringsverklaring van het kabinet Rutte IV er maar op na. Niet alleen het verminderen van de CO2-uitstoot en stikstofdepositie, maar ook het hergebruik van grondstoffen, het omschakelen naar duurzame energiebronnen en overgang naar een circulaire economie vragen om concrete maatregelen van overheid en bedrijfsleven. De financiële investeringen daarvoor zullen hoog zijn. Maar niets doen is geen optie: de onomkeerbaarheid van de gevolgen in het geval er niets gedaan wordt is rampzalig. Gezamenlijk zal de opwarming van de aarde gestopt moeten worden.

In 2030 is een belangrijk meetmoment voorzien. Zitten we op koers? Halen we de beoogde doelen in het verminderen van uitstoot, afvalstromen? Loopt de energietransitie naar wens?

Werk aan de winkel voor elke ondernemingsraad

Weliswaar komen we in het Klimaatakkoord de OR niet tegen, terwijl bedrijven en instellingen drastisch moeten veranderen en investeren. Dát is voor de OR een belangrijk aangrijpingspunt om ook aan de slag te gaan. In de themadag ‘OR en klimaattransitie’ gaan we na hoe de OR een rol in het aanpakken van de klimaatdoelstellingen op organisatieniveau kan oppakken. En wat zou die rol dan kunnen zijn? Hoe krijg je je gehele OR mee en hoe voer je die dan uit? De klimaattransitie is een belangwekkend thema voor elke OR.

De inhoud van de themadag

We gaan in op hoofdlijnen van de Klimaatakkoorden, achtergronden en doelen. Daarna volgen visies op de klimaattransitie, thema’s en mogelijke oplossingen. Ook gaan we in   op wat de rol van de OR is, wat de WOR voor klimaat- en milieugereedschappen heeft en hoe de OR het klimaatwerk in het OR-werk kan organiseren.

Doelen

Aan het eind van deze themadag hebben de deelnemers:

  • Zicht op wat de Klimaatakkoorden inhouden;
  • Kennis van en een mening over visies op de energie- en de klimaattransitie;
  • Een visie op de rol en mogelijkheden van de OR en kan dat concreet vertalen naar het OR-werk;
  • Op hoofdlijnen een analyse van de transitie op niveau van de organisatie;
  • Een eerste plan van aanpak met handvaten voor de OR om aan de slag te gaan.

 

Het mooie van deze themadag is dat je ook kan leren van de ideeën en ervaringen van andere OR-ren.

Begeleiding

  1. Henny Dijkstra OR-trainer en adviseur van Delphior Pro OR en actief binnen MZLeeuw. Henny is meer dan 20 jaar officieel actief in de medezeggenschap als OR-trainer en adviseur. De belangstelling voor klimaat, milieubescherming krijgt z’n vorm aan het einde van de jaren zeventig. Het bijvak Milieukunde en een kandidaats scriptie met de titel ‘Mens en milieuvriendelijk ondernemen vroeger en nu’ zijn voorbeelden uit die tijd. In 2004 samen met Marie Louise der Kinderen ‘Aan de slag met de zorgplicht: artikel 28 u een zorg?’ geschreven. Een oproep aan ondernemingsraden om ‘het milieu’ aan de gang te gaan. Uiteraard staat het complete plaatje voor mij centraal: mens- en milieuvriendelijk ondernemen.
  2. Niko Manshanden is ruim 35 jaar actief in de medezeggenschap als OR-trainer en adviseur. Hij heeft bij verschillende vakbonden en OR-instituten gewerkt en heeft nu een eigen bedrijf MZ-smart. Ooit begonnen als onderhoudstimmerman werd hij via de avond-middelbare school, HBO (leraar) en universiteit OR-trainer. Het is net als met timmeren: de OR heeft gereedschap en een onderwerp en hoe gebruik je dat en zorg je dat er iets moois komt te staan. Met je hoofd (kennis en inzicht) via je hart (betrokkenheid) komt er iets uit je handen. Zo ziet hij het OR-werk.

Actief in de medezeggenschap ging Niko de praktijk beschrijven en ontwikkelde tools voor de OR. Dat kreeg zijn weerslag in artikelen in OR-bladen, workshops en boeken. Zijn laatste boek is ‘OR en klimaattransitie’ dat in augustus 2021 verscheen.

 

Kosten: € 225,- (inclusief boek ‘OR en klimaattransitie’ )

Plaats: midden van het land

Aanmelding: info@delphior.nl

Dit thema is zeer actueel. Reageer snel, er zijn beperkt aantal plaatsen.