Voor wie doe jij het?

Voor wie doe jij het?

Het overkomt ons allemaal: voor je het in de gaten hebt is het weekeind voorbij en stap je in de tredmolen van je organisatie. Je maandagochtend begint met een overleg met een klant die enkele pittige opmerkingen maakt over de uitvoering van haar opdracht. Zonder koffie ren je daarna door naar een gesprek met de productieleider. Vervolgens neem je deel aan het werkoverleg waar jij de nieuwe manier van kostprijsberekening toelicht. Na anderhalf uur sluit je teamleider af met het voornemen van de directie om met camera’s toezicht te houden op het magazijn. Als alert lid van de OR vraagt jij je collega’s wat zij van dit idee vinden. Niemand reageert en iedereen kijkt verlangend richting de kantine…… Daar sta je dan met je goede gedrag! Je werkt je kapot en krijgt stank voor dank, niet waar?

Gebukt onder zware veronderstellingen

In de tijd dat ik voor ondernemingsraden werk heb ik vaak de vraag gehoord: ‘voor wie doe ik het eigenlijk?’ Iemand wreef mij eens onder de neus: ‘je denkt toch werkelijk niet dat ik te paard ga, achterom kijk en dan zie dat niemand mij volgt? Mijn niet gezien!
Ik snap die vragen en heb veel gevoel bij die opmerkingen. Ik weet dat het comfortabel is als je weet hoe je achterban tegen veranderingen aankijkt. Zeker als je een stevig standpunt inneemt aan de tafel met je directeur. Echter in de praktijk krijg je niet altijd respons van je achterban. Dan zie ik dat OR-leden vaak gebukt gaan zware veronderstellingen. Wat een last! Wat een spanning; bijna niet te doen!

Over de heg kijken

Ervaar jij dit ook? Dan is het misschien goed om effe te dimmen. Bedenk maar eens dat veel van je collega’s niet in staat zijn om over de heg te kijken. Hun problemen zijn vaak niet groter dan de eigen leefwereld waarin zij zich bewegen. Als jij je daar buiten beweegt, zul je bij hen weinig gehoor vinden. Je las het al in het inleidende verhaal: ‘wat kan het de verkopers schelen dat er in het magazijn camera’s komen?’
Vertrouw dan maar op jezelf en het overzicht dat jij hebt. Dat is jouw bijdrage in de OR. Zoek samen naar het belang van de organisatie en iedereen die er werkt. Dan laaf je je aan de kracht van het OR-team. Dat geeft energie én inzicht.

Ja, voor wie eigenlijk?

Terugkomend op de vraag ‘voor wie doe jij het?’ De vraag is simpel gesteld en soms lastig te beantwoorden. Echter is voor mij wel één ding zeker. Als je in de ondernemingsraad voor ‘jezelf’ zit, dan zit je verkeerd. De OR is geen stekkie om je te laten bewieroken. Dat telt ook als het applaus jou niet luid genoeg kan klinken.

Rick van Putten